Soalan yang sering ditanya

WAKTU OPERASI

1. Pada jam berapakah waktu operasi Bukit bendera Pulau Pinang?

Dibuka pada setiap hari, waktu operasi jualan tiket bukit bendera bermula pada jam 6.15 pagi hingga jam 10.00 malam. Perkhidmatan funikular bermula jam 6.30 pagi dan perkhidmatan terakhir funikular dari Stesen Atas pada jam 11.00 malam. Untuk maklumat lanjut, sila layari:  http://www.penanghill.gov.my/index.php/en/tickets.html

2. Pada jam berapakah premis perniagaan memulakan operasi mereka?

Premis perniagaan di Stesen Atas biasanya dibuka pada jam 9.00 pagi hingga jam 7.00 malam.

KADAR KEMASUKAN / HARGA TIKET

1. Berapakah harga tiket bagi perkhidmatan funikular Bukit Bendera?

Harga tiket funikular dinyatakan di laman web rasmi Perbadanan Bukit Bendera:  http://www.penanghill.gov.my/index.php/en/tickets.html

2. Di manakah saya boleh membeli tiket funikular?

Di manakah saya boleh membeli tiket funikular http://www.penanghill.gov.my/index.php/en/tickets.html

3. Apa itu Fastlane?

Fastlane adalah tiket premium yang membolehkan akses laluan khas bagi pengunjung yang ingin cepat atau mempunyai masa yang terhad untuk melawat Bukit Bendera.

4. Apakah keistimewaan pembelian dalam talian?

Pembelian dalam talian adalah digalakkan untuk memaksimumkan kunjungan anda kerana pengunjung boleh membuat tebusan tiket kaunter yang ditetapkan (No.7/ 8) dan mengelakkan kesesakan semasa beratur untuk membeli tiket.

5. Bolehkah saya menukar tarikh lawatan saya?

Tiket yang telah dijual tidak boleh ditukar. Untuk pertanyaan lanjut sila email di :  Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

6. Bolehkah saya mendapat bayaran balik untuk pembatalan tiket?

Tiket yang telah dibeli TIDAK BOLEH mendapat pembayaran balik.

7. Adakah saya perlu membeli tiket untuk anak saya yang berusia 3 tahun?

Kemasukan adalah percuma bagi kanak-kanak berusia 4 tahun ke bawah dan mereka mestilah diiringi oleh orang dewasa..

8. Adakah terdapat sebarang diskaun khas?

PBBPP menawarkan kadar subsidi kepada pemegang ID yang sah sahaja (iaitu MyKad /MyKid / MM2H /Permit Bekerja dan lain-lain).

9. Sekiranya saya adalah pemegang MyKad tetapi pasangan saya bukan warganegara Malaysia, adakah dia layak untuk menerima kadar subsidi?

Ya, tetapi HANYA bagi Pemegang ID yang sah sahaja.

10. Adakah harga tiket funikular termasuk dengan bayaran masuk ketempat tarikan lain yang terdapat di Bukit bendera?

Harga tiket hanya untuk perkhidmatan funikular sahaja dan pengunjung bebas melawat sekitar kawasan Bukit bendera. Walau bagaimanapun, pengunjung yang ingin melawat ke tempat tarikan lain akan dikenakan bayaran masuk  kerana ia dikendalikan oleh syarikat persendirian.

11. Adakah kadar sunset/sunrise ditawarkan pada setiap hari tanpa mengira musim cuti sekolah atau cuti umum?

TIDAK, bagi tawaran harga "Sunset-Sunrise",  sila layari laman web kami :  http://www.penanghill.gov.my/index.php/en/tickets.html

12. Adakah pelajar dan lawatan sekolah secara berkumpulan mendapat harga tiket konsesi?

Bagi pelajar yang datang secara terus, tiada kadar istimewa disediakan. Bagaimanapun, PBBPP akan mempertimbangkan kadar konsesi bagi institusi pendidikan yang datang secara berkumpulan. Permohonanan lawatan perlu  dihantar kepada PBBPP selewat-lewatnya 5 hari waktu bekerja sebelum tarikh lawatan. Sila layari laman web kami di: http://www.penanghill.gov.my/index.php/en/tickets.html untuk mendapatkan maklumat lanjut mengenai harga tiket konsesi.

13. Berapa lama perlu beratur ketika musim puncak?

Ia bergantung kepada jumlah pengunjung. PBBPP telah memperkenalkan sistem E-boarding yang direka untuk mengurangkan masa untuk beratur dengan memberikan anggaran waktu tertentu untuk menaiki funikular. Nombor batch dipaparkan pada resit dan slot masa akan ditentukan sewaktu pembelian tiket.

TARIKAN UTAMA

1. Apakah tarikan utama dan aktiviti yang terdapat di Bukit Bendera?

Untuk maklumat lanjut sila layari http://www.penanghill.gov.my dan anda juga boleh memuat turun panduan lawatan digital kami di hereBeberapa tempat tarikan yang terdapat di Bukit Bendera dikendalikan oleh syarikat persendirian dan pengunjung dikenakan bayaran masuk sekiranya ingin melawat tempat tersebut.

2. Adakah saya mempunyai had masa tertentu untuk berkunjung ke Bukit Bendera?

Tiada had masa selagi funikular beroperasi, bermula pada jam 6.30 pagi hingga jam 11.00 malam. Perkhidmatan funikular terakhir adalah pada jam 11.00 malam dari Stesen Atas ke Stesen Bawah Bukit Bendera.

3. Bolehkah saya memandu kereta sendiri ke puncak Bukit Bendera?

Tidak, anda tidak dibenarkan. Anda perlu mendapat kelulusan daripada pihak JKR dan PBBPP. Kenderaan yang dibenarkan hanya kenderaan penduduk, pemilik perniagaan dan kontraktor untuk ke puncak bukit.

4. Apakah pengangkutan alternatif lain yang terdapat di Bukit Bendera? Berapakah harga yang akan dikenakan?

Sebagai alternatif, pengunjung boleh memilih menggunakan perkhidmatan jip dari Taman Botani dan bayarannya yang dikenakan adalah lebih kurang RM160.00 (Perjalanan pergi balik untuk 4 orang). Perkhidmatan ini dikendalikan secara persendirian.

MAKLUMAT AM / FAKTA TEKNIKAL

1. Bagaimana cara untuk sampai ke Bukit Bendera?

Untuk kemudahan perjalanan, anda boleh mencari ‘Penang Hill’ dengan menggunakan applikasi Waze atau Peta Google. Hanya masukkan pilihan berikut; “Penang Hill Lower Station”, “Penang Hill Cable Car Station”, “Penang Hill Train Parking Station”, “Bukit Bendera Skyline”, “Bukit Bendera Cable Car Station” sebagai destinasi dan aplikasi GPS akan membawa anda terus ke Stesen Bawah Bukit Bendera Pulau Pinang.

Jangan masukkan destinasi "Penang Hill' kerana ia akan membawa anda ke Taman Botani.
Sebagai alternatif, anda boleh memilih pengangkutan awam, seperti bas Rapid Penang (204), bas Hop-on and  Hop-off  , Teksi atau Grab..

2. Berapakah panjang trek funikular dari Stesen Bawah ke Stesen Atas?

Panjang trek funikular adalah lebih kurang 2 km dari Stesen Bawah ke Stesen Atas. Ia adalah salah satu trek funikular yang terpanjang di Asia..

3. Berapa ramai jumlah pengunjung yang boleh menaiki funikular?

Funikular ini boleh menampung kira-kira 100 orang penumpang setiap perjalanan..

4. Bolehkah mereka turun di Stesen Tengah?

Boleh, TETAPI anda perlu mengikut jadual yang disediakan, untuk maklumat lanjut, sila ke kaunter pertanyaan yang terletak di Stesen Bawah.

5. Bolehkah saya makan dan minum di dalam funikular?

Makan dan minum TIDAK dibenarkan di dalam funikular. Walau bagaimanapun, penumpang boleh membawa makanan dan minuman yang dibungkus dengan tertutup. Sila ambil perhatian bahawa DURIAN TIDAK DIBENARKAN dibawa masuk ke dalam funikular. Bukit Bendera juga menawarkan pelbagai pilihan tempat makan kepada semua pengunjung. Ini adalah peluang untuk anda meneroka keunikan gastronomi yang terdapat di Bukit Bendera.

6. Bolehkah saya merokok di dalam funikular?

Merokok TIDAK dibenarkan di dalam funikular. Sila ambil perhatian bahawa Bukit Bendera merupakan kawasan larangan merokok.

7. Bilakah penyelenggaraan tahunan dijalankan?

Perkhidmatan funikular akan ditutup untuk penyelenggaraan tahunan yang biasanya dijalankan sekitar bulan Januari / Februari  dan Jun / Julai. Untuk maklumat lanjut sila layari http://www.penanghill.gov.my

8. Berapa lama masa yang diambil untuk pendaki sampai ke Stesen Atas?

Tempoh pendakian ke puncak bukit bendera bergantung pada tahap kecergasan pendaki. Biasanya, pendaki akan mengambil masa diantara 1.5 jam hingga 3 jam untuk sampai ke puncak dari Stesen Bawah dengan menggunakan laluan Heritage.

9. Berapa lamakah masa yang diperlukan untuk sampai ke Stesen Atas dari Stesen Bawah menggunakan perkhidmatan funikular?

Sekurang-kurangnya 4.5 minit.

Sentiasa berhubung dengan kami

Kami ingin mendapatkan maklumbalas anda