Pengembaraan hebat bermula dari sini!

Terokai Bukit Bendera

Terokai dan Jadikan ia sebagai kenangan! Lawati tempat menarik bersama orang yang tersayang.

Bukit Bendera merupakan tempat peranginan yang merangkumi daripada beberapa puncak di Pulau Pinang, Malaysia. Ia terletak di Air Itam, 6 kilometer (3.7 batu) barat dari pusat bandar George Town. Bukit Bendera dinamakan sempena salah satu puncak yang paling maju iaitu Flagstaff Hill. Bukit Bendera meliputi beberapa bukit, dengan puncak tertinggi di Western Hill yang 833 meter (2,733 kaki) di atas paras laut.Bukit ini boleh dilihat dengan jelas dari dataran rendah sebagai kawasan berbukit dan berhutan. Ia telah digunakan sebagai tempat berlindung semasa zaman penjajahan British, dan kini merupakan destinasi pelancongan yang popular di Pulau Pinang.

Puncak Bukit Bendera boleh diakses menggunakan kereta api dari stesen bawah yang terletak di Jalan Bukit Bendera, Air Itam. Setakat ini, sistem kereta api funikular bukit bendera adalah yang pertama di Malaysia, yang membawa lebih sejuta pelawat ke puncak bukit pada tahun 2014.

Bukit Bendera diliputi oleh jisim granit berbukit. Sistem bukit adalah lebih tinggi ke arah utara dengan titik tertinggi di Western Hill, di ketinggian 833 meter (2,733 kaki) di atas paras laut. Selain daripada Western Hill, terdapat beberapa puncak di rantau ini, seperti Bukit Laksamana (Melayu untuk Admiral Hill), Tiger Hill, Flagstaff Hill, Haliburton Hill dan Government Hill. Flagstaff Hill 735 meter (2,450 kaki) di atas paras laut. Beberapa sungai-sungai kecil dan sungai berasal dari rantau ini. Sungai Pinang (Melayu River Penang) adalah yang terbesar daripada sungai-sungai, dan ia bermula dari beberapa anak sungai di kawasan itu.

Mari kita menyaksikan video terokai Bukit Bendera!

Muat Turun Panduan

Risalah Panduan Pelawat Bukit Bendera adalah panduan perjalanan, penginapan, dan aktiviti yang boleh dilakukan. Apa yang ditunggu? Rancanglah perjalanan anda ke Bukit Bendera sekarang!

Klik imej atau Imbas kod QR untuk melihat atau memuat turun versi digital Risalah Panduan Pelawat Bukit Bendera.
Muat Turun versi digital Risalah Panduan Pelawat Bukit Bendera
Imbas untuk memuat turun versi digital Risalah Panduan Pelawat Bukit Bendera ke telefon bimbit anda

Alam Semulajadi

Selain pemandangan yang menakjubkan, luangkan diri anda untuk menikmati kehijauan flora dan fauna yang tumbuh subur di seluruh bukit. Tumbuh-tumbuhan eksotik juga boleh dijumpai seperti Pokok Periuk Kera dan Slipper Orchid, antara yang mendapat permintaan paling tinggi di seluruh dunia.

Panorama

Dengan jumlah keseluruhan 6 puncak dan yang tertinggi di 833 meter (2733 kaki) di atas paras laut, Bukit Bendera menampilkan pemandangan terbaik di Pulau Pinang menawarkan pemandangan panorama pulau dan tanah besar.

Warisan & Sejarah

Bangunan tertua (Bungalow Convalescent) sejak 1803, Bukit Bendera adalah banglo repositori yang baik yang memaparkan gabungan seni bina dari penjajahan British hingga seni bina Asia dan moden.

Kepelbagaian Budaya

Budaya mencerminkan kita. Ia mempengaruhi apa yang kita lakukan, bagaimana kita berfikir, cara kehidupan kita dan banyak lagi. Bukit Bendera mempunyai pelbagai tarikan kebudayaan tersendiri. Ia menyatukan masyarakat dari latar belakang yang berbeza dan menggalakkan pemahaman yang lebih baik antara satu sama lain.

Lebih banyak Daya Tarikan

Kami menyediakan pelbagai aktiviti yang menarik bagi setiap pengunjung, alami pengalaman yang unik disepanjang perjalanan anda.
 Cetak 

Dapatkan tiket anda dalam talian!

Beli tiket keretapi anda di sini!