Soalan yang sering ditanya

WAKTU OPERASI

1. Pada jam berapakah waktu operasi Bukit bendera Pulau Pinang?

Dibuka pada setiap hari, waktu operasi jualan tiket bukit bendera bermula pada jam 6.15 pagi hingga jam 10.00 malam. Perkhidmatan funikular bermula jam 6.30 pagi dan perkhidmatan terakhir funikular dari Stesen Atas pada jam 11.00 malam. Untuk maklumat lanjut, sila layari:  http://www.penanghill.gov.my/index.php/en/tickets.html

2. Pada jam berapakah premis perniagaan memulakan operasi mereka?

Premis perniagaan di Stesen Atas biasanya dibuka pada jam 9.00 pagi hingga jam 7.00 malam.

KADAR KEMASUKAN / HARGA TIKET

1. Berapakah harga tiket bagi perkhidmatan funikular Bukit Bendera?

Harga tiket funikular dinyatakan di laman web rasmi Perbadanan Bukit Bendera:  http://www.penanghill.gov.my/index.php/en/tickets.html

2. Di manakah saya boleh membeli tiket funikular?

Di manakah saya boleh membeli tiket funikular http://www.penanghill.gov.my/index.php/en/tickets.html

3. Apa itu Fastlane?

Fastlane adalah tiket premium yang membolehkan akses laluan khas bagi pengunjung yang ingin cepat atau mempunyai masa yang terhad untuk melawat Bukit Bendera.

4. Apakah keistimewaan pembelian dalam talian?

Pembelian dalam talian adalah digalakkan untuk memaksimumkan kunjungan anda kerana pengunjung boleh membuat tebusan tiket kaunter yang ditetapkan (No.5) dan mengelakkan kesesakan semasa beratur untuk membeli tiket.

5. Bolehkah saya menukar tarikh lawatan saya?

Tiket yang telah dijual tidak boleh ditukar. Untuk pertanyaan lanjut sila email di :  Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

6. Bolehkah saya mendapat bayaran balik untuk pembatalan tiket?

Tiket yang telah dibeli TIDAK BOLEH mendapat pembayaran balik.

7. Adakah saya perlu membeli tiket untuk anak saya yang berusia 3 tahun?

Kemasukan adalah percuma bagi kanak-kanak berusia 4 tahun ke bawah dan mereka mestilah diiringi oleh orang dewasa..

8. Adakah terdapat sebarang diskaun khas?

PBBPP menawarkan kadar subsidi kepada pemegang ID yang sah sahaja (iaitu MyKad /MyKid / MM2H /Permit Bekerja dan lain-lain).

9. Sekiranya saya adalah pemegang MyKad tetapi pasangan saya bukan warganegara Malaysia, adakah dia layak untuk menerima kadar subsidi?

Ya, tetapi HANYA bagi Pemegang ID yang sah sahaja.

10. Adakah harga tiket funikular termasuk dengan bayaran masuk ketempat tarikan lain yang terdapat di Bukit bendera?

Harga tiket hanya untuk perkhidmatan funikular sahaja dan pengunjung bebas melawat sekitar kawasan Bukit bendera. Walau bagaimanapun, pengunjung yang ingin melawat ke tempat tarikan lain akan dikenakan bayaran masuk  kerana ia dikendalikan oleh syarikat persendirian.

11. Adakah kadar sunset/sunrise ditawarkan pada setiap hari tanpa mengira musim cuti sekolah atau cuti umum?

TIDAK, bagi tawaran harga "Sunset-Sunrise",  sila layari laman web kami :  http://www.penanghill.gov.my/index.php/en/tickets.html

12. Adakah pelajar dan lawatan sekolah secara berkumpulan mendapat harga tiket konsesi?

Bagi pelajar yang datang secara terus, tiada kadar istimewa disediakan. Bagaimanapun, PBBPP akan mempertimbangkan kadar konsesi bagi institusi pendidikan yang datang secara berkumpulan. Permohonanan lawatan perlu  dihantar kepada PBBPP selewat-lewatnya 5 hari waktu bekerja sebelum tarikh lawatan. Sila layari laman web kami di: http://www.penanghill.gov.my/index.php/en/tickets.html untuk mendapatkan maklumat lanjut mengenai harga tiket konsesi.

13. Berapa lama perlu beratur ketika musim puncak?

Ia bergantung kepada jumlah pengunjung. PBBPP telah memperkenalkan sistem E-boarding yang direka untuk mengurangkan masa untuk beratur dengan memberikan anggaran waktu tertentu untuk menaiki funikular. Nombor batch dipaparkan pada resit dan slot masa akan ditentukan sewaktu pembelian tiket.

TARIKAN UTAMA

1. Apakah tarikan utama dan aktiviti yang terdapat di Bukit Bendera?

Untuk maklumat lanjut sila layari http://www.penanghill.gov.my dan anda juga boleh memuat turun panduan lawatan digital kami di hereBeberapa tempat tarikan yang terdapat di Bukit Bendera dikendalikan oleh syarikat persendirian dan pengunjung dikenakan bayaran masuk sekiranya ingin melawat tempat tersebut.

2. Adakah saya mempunyai had masa tertentu untuk berkunjung ke Bukit Bendera?

Tiada had masa selagi funikular beroperasi, bermula pada jam 6.30 pagi hingga jam 11.00 malam. Perkhidmatan funikular terakhir adalah pada jam 11.00 malam dari Stesen Atas ke Stesen Bawah Bukit Bendera.

3. Bolehkah saya memandu kereta sendiri ke puncak Bukit Bendera?

Tidak, anda tidak dibenarkan. Anda perlu mendapat kelulusan daripada pihak JKR dan PBBPP. Kenderaan yang dibenarkan hanya kenderaan penduduk, pemilik perniagaan dan kontraktor untuk ke puncak bukit.

4. Apakah pengangkutan alternatif lain yang terdapat di Bukit Bendera? Berapakah harga yang akan dikenakan?

Sebagai alternatif, pengunjung boleh memilih menggunakan perkhidmatan jip dari Taman Botani dan bayarannya yang dikenakan adalah lebih kurang RM160.00 (Perjalanan pergi balik untuk 4 orang). Perkhidmatan ini dikendalikan secara persendirian.

MAKLUMAT AM / FAKTA TEKNIKAL

1. Bagaimana cara untuk sampai ke Bukit Bendera?

Untuk kemudahan perjalanan, anda boleh mencari ‘Penang Hill’ dengan menggunakan applikasi Waze atau Peta Google. Hanya masukkan pilihan berikut; “Penang Hill Lower Station”, “Penang Hill Cable Car Station”, “Penang Hill Train Parking Station”, “Bukit Bendera Skyline”, “Bukit Bendera Cable Car Station” sebagai destinasi dan aplikasi GPS akan membawa anda terus ke Stesen Bawah Bukit Bendera Pulau Pinang.

Jangan masukkan destinasi "Penang Hill' kerana ia akan membawa anda ke Taman Botani.
Sebagai alternatif, anda boleh memilih pengangkutan awam, seperti bas Rapid Penang (204), bas Hop-on and  Hop-off  , Teksi atau Grab..

2. Berapakah panjang trek funikular dari Stesen Bawah ke Stesen Atas?

Panjang trek funikular adalah lebih kurang 2 km dari Stesen Bawah ke Stesen Atas. Ia adalah salah satu trek funikular yang terpanjang di Asia..

3. Berapa ramai jumlah pengunjung yang boleh menaiki funikular?

Funikular ini boleh menampung kira-kira 100 orang penumpang setiap perjalanan..

4. Bolehkah mereka turun di Stesen Tengah?

Boleh, TETAPI anda perlu mengikut jadual yang disediakan, untuk maklumat lanjut, sila ke kaunter pertanyaan yang terletak di Stesen Bawah.

5. Bolehkah saya makan dan minum di dalam funikular?

Makan dan minum TIDAK dibenarkan di dalam funikular. Walau bagaimanapun, penumpang boleh membawa makanan dan minuman yang dibungkus dengan tertutup. Sila ambil perhatian bahawa DURIAN TIDAK DIBENARKAN dibawa masuk ke dalam funikular. Bukit Bendera juga menawarkan pelbagai pilihan tempat makan kepada semua pengunjung. Ini adalah peluang untuk anda meneroka keunikan gastronomi yang terdapat di Bukit Bendera.

6. Bolehkah saya merokok di dalam funikular?

Merokok TIDAK dibenarkan di dalam funikular. Sila ambil perhatian bahawa Bukit Bendera merupakan kawasan larangan merokok.

7. Bilakah penyelenggaraan tahunan dijalankan?

Perkhidmatan funikular akan ditutup untuk penyelenggaraan tahunan yang biasanya dijalankan sekitar bulan Januari / Februari  dan Jun / Julai. Untuk maklumat lanjut sila layari http://www.penanghill.gov.my

8. Berapa lama masa yang diambil untuk pendaki sampai ke Stesen Atas?

Tempoh pendakian ke puncak bukit bendera bergantung pada tahap kecergasan pendaki. Biasanya, pendaki akan mengambil masa diantara 1.5 jam hingga 3 jam untuk sampai ke puncak dari Stesen Bawah dengan menggunakan laluan Heritage.

9. Berapa lamakah masa yang diperlukan untuk sampai ke Stesen Atas dari Stesen Bawah menggunakan perkhidmatan funikular?

Sekurang-kurangnya 4.5 minit.

10. Bolehkah saya membawa haiwan peliharaan bersama menggunakan perkhidmatan funikular?

Haiwan peliharaan TIDAK dibenarkan dibawa bersama menaiki perkhidmatan funikular. 

TIKET ATAS TALIAN

1. Apakah pilihan pembayaran yang disediakan?

Bagi pembayaran kad kredit, anda boleh membayar menggunakan Visa atau MasterCard.

Bagi pembayaran perbankan dalam talian, anda boleh membuat pembayaran menggunakan Maybank, CIMB, RHB, Hong Leong Bank, AmBank, BSN, AffinBank, iRakyat, Alliance bank, Bank Islam, HSBC, KFHonline, Bank Muamalat, OCBC Bank, Standard Chartered, UOB dan Public Bank.

Bagi pembayaran eWallet, anda boleh menggunakan aplikasi ‘Boost’.

2. Bagaimana saya dapat mengetahui transaksi pembayaran saya telah berjaya?

Setelah selesai melakukan pembayaran, anda akan menerima slip pembayaran lengkap termasuk nombor tempahan. Slip pembayaran dengan lampiran E-Ticket akan dihantar ke email yang didaftarkan untuk membuat tempahan. Sebagai alternatif, anda boleh klik pada butang “Muat Turun" pada halaman pembayaran untuk menyimpan E-Ticket bagi penebusan tiket anda.

3. Apakah 3D ‘secure’ yang di gunakan untuk pembayaran kad kredit?

3D Secure telah dicipta untuk Visa / MasterCard / JCB bagi memastikan keselamatan transaksi internet CNP (Cardholder Not Present) untuk setiap pembayaran dibuat dengan selamat. Kaedah ini adalah untuk memastikan pengguna bahawa walaupun membeli-belah dalam talian semua maklumat dan transaksi dilindungi. Setiap kad kredit mempunyai versi tersendiri, untuk Visa, ia adalah "Verified by Visa" manakala MasterCard ia adalah "MasterCard SecureCode".

4. Apa yang berlaku semasa pembayaran kad kredit 3D ?

Apabila anda membayar menggunakan kad kredit 3D secure, perkhidmatan secure 3D berlaku secara automatik. Selepas memasukkan nombor kad kredit anda dan melengkapkan butiran pembayaran, 3D secure akan muncul dan pengeluar kad anda akan memaparkan halaman pengesahan. Masukkan nombor OTP / TAC anda dan klik hantar. Sebaik sahaja identiti anda disahkan, anda boleh terus ke checkout.

5. Bagaimana jika saya tidak mempunyai 3D secure?

Anda masih boleh mendaftar untuk perkhidmatan 3D secure dengan bank pengeluar kad kredit anda. Untuk maklumat lanjut, sila hubungi bank kad kredit anda secara langsung untuk mendapatkan maklumat terkini mengenai kad 3D ‘secure’.

6. Mengapa transaksi pembayaran saya ditolak?

Merokok Semua transaksi tertakluk kepada kelulusan bank / pembayaran anda. Jika urus niaga anda ditolak oleh bank,pihak kami tidak dapat memproses pembayaran. Sila hubungi bank untuk mendapatkan maklumat lanjut mengenai transaksi yang gagal. Pihak kami tidak akan menghubungi bank bagi pihak anda kerana ia tertakluk kepada dasar privasi pelanggan.

Sekiranya kad anda mempunyai 3D Secure, anda perlu mengesahkan transaksi untuk melengkapkan pembayaran. Transaksi akan ditolak jika pengesahan gagal dilakukan.

7. Bagaimana saya dapat mengelak transaksi saya daripada ditolak?

Untuk memastikan transaksi kad kredit/debit berjaya anda perlu:

  • Pastikan anda mempunyai kredit atau baki yang mencukupi
  • Pastikan butiran pembayaran anda telah dimasukkan dengan betul
  • Pastikan kad kredit / debit anda tidak dilaporkan dicuri atau digunakan untuk aktiviti penipuan
  • Memastikan urus niaga e-dagang boleh digunakan untuk kad kredit / debit anda

8. Selain daripada membeli secara online di sales.penanghill.gov.my , dimanakah saya dapat membuat pembelian tiket ?

Anda juga boleh membeli tiket di kaunter tiket yang disediakan di Stesen Bawah Bukit Bendera

9. Apakah maklumat yang akan saya terima apabila pembelian tiket dalam talian berjaya dilakukan melalui laman web rasmi?

Jika transaksi dalam talian berjaya dilakukan, anda akan menerima pengesahan transaksi dari iPay88 melalui email (Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.) serta E-ticket pengesahan dalam talian (E-Ticket) sekiranya transaksi anda berjaya.

10. Saya tidak menerima E-Ticket dari laman web PBBPP secara dalam talian selepas saya membuat pembelian.

Sila semak “junk email”/ spam anda jika anda tidak menerima E-Tiket di dalam peti /inbox email anda.

Sekiranya anda telah memasukkan alamat email yang salah semasa membuat pembelian, sila hantarkan alamat email terbaru ke Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya. untuk kami menghantar semula email pengesahan kepada anda.

Sebagai alternatif, anda boleh menebus tiket yang dibeli di kaunter tiket dengan memberikan alamat email atau nombor telefon anda kepada kakitangan PBBPP dikaunter tiket.

Sentiasa berhubung dengan kami

Kami ingin mendapatkan maklumbalas anda